Питки с риган и сирене

Питки с риган и сирене

5 от общо 1 гласа
155 мин.
Необходими продукти
  • брашно - 700 гр - 1.32 лв
  • кисело мляко - 200 гр - 0.75 лв
  • сирене - 150 гр - 1.50 лв
  • свинска мас - 100 гр - 1.22 лв
  • хладка вода - 100 мл
  • яйца - 3 бр - 2.00 лв
  • сух чесън - 1 ч.л.
  • риган - 1 ч.л. - 0.16 лв
  • суха мая 14 грама - 1 пакетче - 0.49 лв
  • сол на вкус

Не е нужен празничен повод, за да замесите тези ароматни питки с риган и сирене. Те са повод сами по себе си – да се съберем, да си кажем добра дума, да споделим удоволствието от вкусната храна и да благодарим за всичко, което животът ни предлага – и радостите, и предизвикателствата. Щом сме на масата и имаме вкусен домашен хляб пред себе си, това е повече от достатъчно за да ни покаже, че отново сме се справили.

Интересно, нали! Как нещо толкова просто като топлите питки с риган могат да ни накарат да се огледаме и да се замислим. Обикновено тази роля е отредена на алкохола на масата, но той замъглява представите ни. Хлябът, от друга страна, ги отрезвява. Магична сила притежава той!

Кое е интересното в тези питки с риган и сирене, освен подправките в тях? Правят се със свинска мас. Това е един от най-подходящите видове мазнина, когато месите тесто, наред с кравето масло. Неслучайно е сред предпочитаните мазнини за великденските козунаци. Придава на тестото особена въздушност, а курабийките стават чудно хрупкави. Предпочитана е, защото е стабилна при нагряване. Точката й на димене е 190 градуса, което значи, че с нея може без проблем може да се пече и пържи.

Нашите питки с риган и сирене са чудесен повод да опитате. Ако резултатът ви хареса, след това непременно трябва да опитате любимите ни кифлички с локум и соленките със сирене.

  1.  Изсипете водата в купа, към нея прибавете захарта и маята, разбъркайте добре и оставете на топло докато шупне.
  2.  През това време в купа счупете две от яйцата, към тях прибавете киселото мляко, маста, сухия чесън, ригана и солта и разбъркайте добре. Прибавете сиренето и разбъркайте леко. Накрая добавете и втасалата мая.
  3.  Разбъркайте до хомогеност и към сместа започнете да добавяте брашното на порции, като всеки път разбърквате до пълното му усвояване.
  4.  Когато получите меко тесто, го извадете на набрашнения плот и доомесете, докато стане гладко. Покрийте го с домакинско фолио и оставете да втаса на топло докато удвои обема си.
  5.  Извадете втасалото тесто на набрашнения плот и го премесете.
  6.  Разделете тестото на равни части и от тях оформете малки топки. Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене, на разстояние една от друга. Отново сложете на топло и оставете питките да втасат 15-20 минути.
  7.  Намажете втасалите питки с разбитото яйце и ги изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна до тъмнозлатист загар.

Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа сирене, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа кисело мляко, което може да предизвика алергични реакции.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти