850 г брашно
430 г кисело мляко
2 яйца (размер M)
20 г жива мая
20 г сол
1 щипка захар
85 г краве масло
250 г сирене „Моцарела”
1 яйце за намазване
брашно за поръсване и разточване
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в малко топла вода заедно със захарта. Оставя се да шупне.
В купа се поставя брашното, добавя се солта, прави се кладенче, в което се слагат шупналата мая, разбитите яйца, кисело мляко и разтопеното масло.
Разбърква се с дървена лъжица, прехвърля се на плота и се замесва меко, еластично тесто.
Правят се 6 питки и се оставят да втасат за около 1 час в набрашнена тава, като се поръсват с брашно и се покриват с кърпа.
След това питките се притискат навътре леко, да се получи кладенче, и в него се слага накъсаната моцарела. Ръбчето на питките се намазва с разбито яйце.
Слагат се в 2 тави със силиконови килими. Пекат в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, за 25 минути.
Вижте още идеи за закуска:
Най-бързите сиренки
Соленки с крема сирене
Ароматни соленки
Какво има за закуска
Бързи и вкусни идеи за сутрешна закуска