600 г брашно
250 г извара
200 мл прясно мляко
100 мл зехтин (+ за намазване)
1 1/2 ч. л. бакпулвер
сол на вкус
за доматения сос:
1 скилидка чесън
1 с. л. зехтин
1 ч. л. босилек (+ за поръсване)
500 г белени домати
сол на вкус
1 щипка захар
за гарниране:
375 г сирене „Моцарела“
200 г шунка
500 г белени домати
100 г печурки
2 червени чушки
50 г маслини
1 ч. л. босилек
1 с. л. зехтин
1 щипка захар
1 скилидка чесън
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Прясното мляко и зехтинът се разбъркват и се смесват с изварата. Добавят се солта, брашното и бакпулверът и се замесва гладко тесто, което се оставя да почине за 10 минути, покрито с прозрачно фолио.
Сосът се приготвя като чесънът се наситнява и се запържва в зехтина. Сипват се босилекът и пасираните домати и се готви на слаб огън, докато се сгъсти. Подправя се със захарта и сол на вкус, дърпа се от огъня и се оставя да се охлади.
Гъбите се обелват и се нарязват натънко. Чушките също се режат натънко. Тестото се разделя на две части.
Разточват се две правоъгълни кори. Слагат се в две намазани със зехтин тави. Пиците се мажат с доматен сос.
Покриват се с тънки шайби моцарела и отгоре се разпределят чушките, гъбите и накъсаната шунка. Поръсват се със сух босилек и целите маслини и се пекат 15 минути в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор.
Други рецепти за пица:
Най-популярните италиански пици
Здравословна пица
Как да си направим плодова пица
Пица с домашно замесено тесто
Постна пица