Необходими продукти:
около 6 листа точени кори
800 г картофи
2 яйца
2 глави кромид лук
настъргано сирене
около 1 пълна чаена лъжичка джоджен (може и повече)
прясно смлян черен пипер
сол на вкус
краве масло
Начин на приготвяне:
Обелваме и настъргваме картофите на ренде. Нарязваме лука на много ситно. Задушаваме картофите и лука в тиган с масло, докато леко омекнат, но не бива да прекаляваме, за да не ги разварим.
След като картофите изстинат малко (нужно е, за да не се пресекат яйцата), ги смесваме с джоджена, пипера, солта, яйцата, настърганото сирене и разбъркваме съставките добре.
В тиган слагаме малко масло, а когато се разтопи, поставяме 3-4 точени кори на дъното, но оставяме краищата им да висят извън тигана, за да може после с тях да завием плънката отгоре.
Трябва да се постараем дъното да е много добре покрито, за да не се скъсат корите и плънката да изтече. Ако всичко е наред, изсипваме плънката и я разпределяме равномерно по цялото дъно.
Завиваме крайчетата над плънката, а с останалите две кори покриваме плънката изцяло. Пускаме котлона, но на слаба степен, а ако тиганът е с капак - сега е моментът да го сложим и запържим пататника, докато се зачерви много хубаво от долната страна.
След това махаме капака, слагаме една голяма чиния върху тигана и обръщаме пататника. После внимателно го изсипваме отново в тигана, за да го запържим и от другата страна. Този път не слагаме капака, за да стане ястието хрупкаво.
Пататник с точени кори
Родопска му чудесия
35701