яйца - 2 бр
коприва - 120 гр
сирене - 100 гр
прясно мляко - 2 с.л.
олио - 4 с.л.
сол на вкус
Свежият омлет с коприва е рецепта, която вероятно ще изненада мнозина от вас. Особено онези, които не са почитатели на зеленолистните. На кулинарите от Mate Kitchen обаче им хареса комбинацията от яйца, сирене и коприва. Получава се бързо и вкусно хапване, с което можете да спасите обяда или вечерята.
Хареса ни и още нещо в този омлет с коприва. Основна съставка в него е един от малкото пролетни продукти, за които нямаме притеснения, че съдържат нитрати и въобще каквито и да било неприятни химически добавки. В никакъв случай не я пренебрегвайте, защото това е билка с изключително благоприятно въздействие върху общото здравословно състояние.
Знаем, че отношението към парливата коприва е подобно на това към цвеклото. Има хора, които я обожават, и такива, които не могат да я понасят. Факт е, че тя има тревист вкус, но с правилната комбинация от продукти от нея стават много апетитни ястия. В този омлет с коприва на Mate Kitchen балансът идва от сиренето, която я осолява. Освен това не я ползваме сурова, а първо я задушаваме за кратко в олио. Целта е да се попари и да неутрализираме суровият тревист вкус.
Начин на приготвяне:
1. Измийте копривата и я нарежете на ситно.
2. Разбийте яйцата, млякото и натрошеното сирене.
3. Загрейте олиото в тигана и сложете копривата да се задуши. Посолете на вкус. Щом обемът на копривата падне и отделилата се вода изври, изсипете отгоре сместа за омлета.
Разбъркайте внимателно, след което изпържете до златисто от двете страни. Поднесете омлета топъл.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа сирене, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.