яйца - 1 бр.
захар - 1/2 ч.ч.
олио - 1/2 ч.ч.
брашно - 2 ч.ч.
кисело мляко - 1 ч.ч.
сода бикарбонат - 1 ч.л.
замразени боровинки - 1 ч.ч.
есенция ванилия - 1 ч.л.
Харесваме не само вкуса на тези мъфини със замразени боровинки, но и как изглеждат. Синкаво-лилавите ивици в тестото са много привлекателни, особено когато знаем, че идват от естествения цвят на продуктите, а не от сладкарска боя. Ще се съгласите, че твърде оцветените сладкиши изглеждат малко стряскащо. В рецептата на Mate Kitchen няма и капчица боя, всичко е от боровинките.
Те придават характерен вкус на сладкишите – плодов, може би и леко, приятно кисел. Правят ги свежи, така че да не тежат, когато ги хапвате. Ако киселият вкус ви идва в повече, можете да балансирате, като поръсите отгоре с пудра захар. С добавена ванилия ще имат още по-нежен аромат. Още една възможност е да ги поръсите с кристална захар, преди да ги сложите във фурната. Така ще се получи хрупкава сладка шапчица отгоре.
В интерес на истината, дивите плодчета са много по-сладки и с далеч по-наситен цвят, въпреки че са толкова дребнички. Култивираните впечатляват с размера си и изглеждат много добре на снимки, но това е за сметка на сладостта и богатството на вкуса. Все пак това е допустим компромис. Ако имате в камерата на хладилника си замразени горски плодове, вашите мъфини със замразени боровинки ще станат не просто вкусни, те ще бъдат съвършени.
Самата рецепта е много икономична – количествата на продуктите са съвсем скромни и въпреки това от тях се получават 12 чудни мъфина.
През лятото, когато има пресни боровинки, отново можете да си направите кексчетата. Количеството плодове е същото, а ако са диви, цветът им ще бъде още по-неустоим.
Да ви е сладко!
Начин на приготвяне:
1. Угасете содата в киселото мляко.
2. Разбийте яйцето със захарта. Налейте олиото на части, а след него прибавете шупналото мляко и ванилията.
3. Постепенно добавете брашното и разбъркайте до хомогенна смес. След това добавете предварително отпуснатите замразени боровинки и разбъркайте.
4. Разпределете сместа във форма за мъфини, като пълните гнездата до 2/3 от обема им.
5. Изпечете мъфините в предварително загрята на 180-190 градуса фурна за 20-25 минути.
Внимание: Съдържа яйца, брашно и кисело мляко, които може да предизвикат алергични реакции.