яйца - 4 бр.
кисело мляко - 200 гр
брашно - 300 гр
краве сирене President - 150 гр
спанак - 120 гр
сушени домати - 120 гр
олио - 100 мл
бакпулвер 7 грама - 1 пакетче
сол - 1/2 ч.л.
Прясно изпечени мъфини със спанак, краве сирене President и сушени домати – това е съвършената закуска, която носи дъх на Италия. Забърквате тестото за двайсетина минути, изпичате мъфините за още толкова, оставяте ги да се охладят, докато подредите масата и след това с удоволствие се наслаждавате на тишината от вкусната храна на масата.
Харесваме да правим солени мъфини, защото за тях ни трябват малко продукти. Основата е от брашно, яйца, кисело мляко и мазнина, а импровизацията с добавките гарантира винаги различен и винаги впечатляващ вкус. Този път това са сушени домати, пресен спанак и краве сирене. Никой от продуктите не преминава предварителна термична обработка, което гарантира свежест на вкуса, а и на цвета на готовите кексчета.
За да бъдат още по-вкусни и запомнящи се вашите мъфини със спанак, използвайте мазнината от доматите. Тя е напоена с тях и ще овкуси тестото отвътре. Съветът ни е никога да не я хвърляте. Приберете я и я ползвайте, за да направите салатен дресинг, да сготвите паста, да мариновате с нея сирене или да я вложите в други солени печива. А за да усетите напълно вкуса на сиренето, доматите и спанака, е добре да оставите мъфините да изстинат. Когато са горещи, няма да можете да им се насладите напълно. Знаем, че чакането винаги е най-трудно, но предвид размера им, наистина времето, през което ще подредите масата за закуска, е напълно достатъчно.
Добър апетит!
Начин на приготвяне:
1. Разбийте яйцата със солта и киселото мляко. Към тях постепенно прибавете мазнината, бакпулвера и брашното.
2. Почистете и измийте спанака, подсушете го и го нарежете на ивици. Прибавете го към тестото заедно с нарязаните на ситно сушени домати. Накрая сложете и натрошеното краве сирене President и разбъркайте добре.
3. В тавичка за мъфини сложете хартиени подложки и разпределете сместа, като ги пълните до 2/3 от обема им.
4. Изпечете солените мъфини на 180 градуса за 20 до 25 минути или до светлокафяв загар.
Внимание: Съдържа яйца, брашно и кисело мляко, което може да предизвика алергични реакции.