600 г сладки картофи
4 стръка пресен лук
1 червена люта чушка
6 яйца
3 с.л. сирене котидж
250 г пълнозърнесто брашно с набухвател
50 г пармезан
1 с.л. слънчогледово семе
1 с.л. маково семе
Начин на приготвяне:
Измийте добре сладките картофи и ги настържете на едро ренде в гголяма купа.
Нарежете пресния лук и лютата чушка на тънки кръгчета. Добавете ги към настърганите картофи. Чукнете яйцата, добавете брашното с бакпулвер, сиренето котидж /или саламурено сирене/ и настъргания пармезан. Овкусете с малко сол и повече черен пипер. Омесете сместа добре, с ръце.
Намаслете леко малки квадратчета от хартия за печене и ги поставете в гнездата на форма за мъфини. разпределете сместа за мъфини в гнездата.
Поръсете всяко кексче с малко мак и слънчоглед. По желание поръсете с пресен розмарин о кръгчета люта чушка. Поръсете и по една щипка настърган пармезан. Печете кексчетата в предварително загрята фурна на 180 градуса 40 минути. Поднесете по 2 мъфина* за закуска.
Вместо сладки картофи може да използвате обелена настъргана тиква. Ако приготвяте мъфините за деца, не слагайте люта чушка.
Прочетете още:
Пикантни пресни картофки с доматчета
Вкусна гозба с пресни картофи, крема сирене и рибен привкус
Пресни картофи на фурна с пресен лапад