брашно - 250 гр
кашкавал - 100 гр
прясно мляко - 100 мл
олио - 130 мл
яйца - 2 бр
праз - 1 стрък
сол - 1/2 ч.л.
бакпулвер - 1 ч.л.
сода бикарбонат - 1 ч.л.
чубрица - 1 ч.л.
Ако търсите нещо удивително вкусно за вашата следваща закуска, нашите мъфини с праз и кашкавал са точният избор. Малко сутрешно удоволствие, което да зададе правилния тон на деня. Пухкави и леки, сладникави от праза, с намек за пикантност от чубрицата, сочни от топлия, разтапящ се кашкавал. Не чакайте да изстинат. Насладете се на кадифената им текстура с голяма чаша чай или кафе.
С тази рецепта на Mate Kitchen няма да се чудите какво да правите с останалия стрък праз и парчето съхнещ кашкавал в хладилника. Дайте им нов живот, за да се насладите на живота по нов, вкусен начин.
Готвенето с остатъци, както неведнъж сме казвали, е удовлетворяващо по много начини. Първо, защото употребявате пълноценно хранителните продукти и не изхвърляте. Второ, защото от неугледни понякога съставки се получават изненадващо апетитни кулинарни творения. Трето, защото стимулирате въображението си и то ви се отплаща подобаващо. И имате усещането, че ви излиза евтино, дори без пари, защото ополозотворявате това, което вече сте отписали и мислено пратили в коша.
Буквално един стрък праз, по-малко от чаша мляко, парче кашкавал и две яйца са основните продукти тук. Може да използвате всяко жълто сирене, което е останало неизядено. Ако сте имали гости и са останали нарязани парчета кашкавал с изсъхнали ръбчета, съживете ги в тези примамливи мъфини с праз и кашкавал. За около час ще бъдат готови, гарантират от Mate Kitchen.
Докато всички си хапват с удоволствие, вие мислено ще се потупате по рамото. А ние ще ви благодарим, че спасихте храната от боклука.
Начин на приготвяне:
1. Нарежете праза на ситно, сложете го в купа и го претрийте със сол, за да омекне. Подправете с чубрица.
2. В друга купа разбийте яйцата и към тях постепенно прибавете прясното мляко на тънка струя, олиото на тънка струя, бакпулвера и солта. Към тази хомогенна смес прибавете брашното на порции и бъркайте докато се получи рядко тесто без бучки.
3. При така полученото тесто сипете праза и настъргания кашкавал. Разбъркайте добре и разпределете тестото в тава за мъфини (12 броя). Във всяко от гнездата сложете хартиени подложки.
4. Печете в предварително загрята на 180 гр фурна до златист загар и суха клечка.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа кашкавал, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.