Необходими продукти:
2 чаени чаши брашно (200 г)
1 бакпулвер
1-2 щипки сол
1 чаена чаша кисело мляко
2 супени лъжици олио/зехтин
2 яйца
3/4 чаена чаша натрошено сирене
1/2 чаена чаша шунка, филе или друг колбас по избор, нарязани на ситно
1-2 супена лъжица ситно нарязан магданоз
черен пипер
форма за мъфини с 12 отвора
12 хартиени формички
Начин на приготвяне:
Натрошете сиренето, а шунката и магданоза нарежете на дребно. В купа разбийте добре яйцата. Постепенно към тях добавете олиото, а след това и киселото мляко, като продължите да разбърквате.
Пресейте заедно брашното, солта и бакпулвера в голяма купа. Прибавете натрошеното сирене, шунката, магданоза и черен пипер на вкус. Постепенно изсипете яйчната смес, като се стараете да не разбърквате прекалено много, иначе мъфините няма да станат пухкави.
Поставете хартиена кошничка във всеки отвор (или намажете с масло и поръсете с брашно). Разпределете тестото до 3/4 от височината на отворите. По желание отгоре можете да поръсите с малко ким или настърган кашкавал.
Печете около 20-25 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна. След това извадете кексчетата от фурната, охладете ги за около 5 минути и ги махнете от формата.