кайсии - 1 кг
цедено кисело мляко - 1 кофичка
мед - 1 с.л.
елда - 160 гр
Бурканче добре охладен мус от кайсии звучи особено примамливо в следобедите, когато термометърът скача. Това предложениe от Mate Kitchen е и здравословно, защото е приготвено само от пресни плодове, кисело мляко, мед и елда. Разкошна бърза рецепта, когато разполагате с повече пресни и добре узрели плодове. Последното е задължително за този мус - ако не са добре узрели, ще накиселява и няма да получите максимума от вкуса на иначе великолепните плодове.
Приготвя се за броени минути, ако не броим варенето на елдата. И абсолютен дебютант в кухнята може да си го приготви без никакво затруднение.
Ако искате мусът да бъде с по-плътна консистенция, може да го стегнете с желатин, съветват от Mate Kitchen. Процедирайте както е указано на опаковката – оставяте го да набъбне с малко вода, след това го разтваряте на водна баня и смесвате със студения крем. В този случай обаче няма да можете да поднесете десерта веднага, а поне след няколко часа, за да може желатинът да стегне.
И като казахме десерт, този мус от кайсии всъщност е подходящ и за сутрешна, и за следобедна закуска, както и за онези моменти, когато ви се хапва нещо, но искате да е леко и не прекалено сладко.
Начин на приготвяне:
1. Във вряща вода сварете елдата по указанията на опаковката, дръпнете от котлона и оставете да се отцеди.
2. През това време сложете в купа измитите и почистени от костилките кайсии и пюрирайте с пасатора. Прибавете цеденото кисело мляко и меда и разбъркайте до хомогенност.
3. В бурканчета или купички разпределете елдата на равни части, след което залейте с плодовата смес.
Внимание: Съдържа цедено кисело мляко, което може да предизвика алергични реакции.