Необходими продукти:
3 чаени чаши брашно
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
1 супена лъжица суха мая
1 супена лъжица олио/зехтин
1 чаена чаша топла вода
10 маслини (нарязани на ситно, най-добре е да са от различни видове)
1/4 чаена чаша шпеков салам
1 обелен домат
2-3 скилидки чесън
босилек
масло
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесваме брашното, маята, солта, захарта. Добавяме водата и олиото и замесваме гладко и еластично тесто.
Прибавяме салама и маслините. Леко намасляваме купа и слагаме тестото в нея, покрито с фолио, да втаса за 20 минути.
Загряваме фурната на 220 градуса. Покриваме тавата с хартия за печене и леко намасляваме дъното. Разделяме тестото на равни части – около 10 и ги оформяме като топки.
Разпределяме ги равномерно в тавата. Нарязваме 1 обелен домат на кубчета, леко го посоляваме и към него добавяме ситно нарязани скилидки чесън и босилек.
Оставяме сместа да се изцеди. Когато фокачите са готови за печене, изсипваме доматената смес отгоре. Печем фокачите около 15 минути до златист цвят. Щом ги извадим от фурната, ги намазваме с малко масло.
Мини фокачи
За Edna топла и ароматна закуска
18608