Необходими продукти:
1/2 ч.ч. олио
около 1 кг брашно
4 бр. яйца
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 пакет суха мая (11 г)
400 мл. хладка вода
1/4 ч.л. сода, разбита в 2 с.л. кисело мляко
100 г меко краве масло
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява и се прави кладенче. Вътре се сипват маята, олиото, киселото мляко със содата, солта, захарта, водата и яйцата (единият жълтък се отделя за намазване).
Замесва се меко тесто, което се разделя на 16 топки. Те престояват известно време да се отпусне глутенът (поставени в/у брашно и завити с мокра кърпа), но не и да втасат.
Всяка топка се разточва на кора с диаметър около 20 см. Намазва се с масло, завива се на руло, а след това и на охлювче. Подреждат се в тава, постлана с хартия за печене. Покриват се с кърпа и се оставят да втасат около 1 час или докато удвоят обема си.
Питките и декорацията се намазват с разбития жълтък и се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути.
Мини болярски питки
Чуден вкус
22309