За тестото:
1 кг брашно
600 мл прясно мляко
50 г краве масло
42 г жива мая
1 с.л. захар
0.5 ч.л. сол
За плънката:
300 г краве сирене
2 яйца
За намазване:
125 г меко масло
50 г брашно
40 г свинска мас
1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
За тестото затоплете млякото. Разтворете маята със захарта в 100 мл от топлото мляко. Поръсете с брашно и оставете да шупне.
В купа разбъркайте брашното и солта. Направете кладенче, налейте останалото мляко, разтопеното масло и шупналата мая. Замесете меко и еластично тесто. Оставете да втаса докато удвои обема си.
За плънката натрошете сиренето и го разбъркайте с яйцата. Разделете тестото на 20 равни парчета. Във всяко парче тесто сложете от сместа със сирене и оформете топки.
Подредете топките тесто в тава, намазана с масло. Оставете ги да втасат за 20-30 минути.
Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Маслото разбъркайте с разтопената мас, брашното и солта. С тази смес намажете втасалото тесто.
Изпечете милиниките до готовност - за около 25 минути.
Прочетете още:
- Бързи и вкусни идеи за сутрешна закуска
- Закуска сутрин - за и против
- Новите суперхрани за закуска
- Най-здравословната закуска е с яйца