За тестото
брашно - 500 гр
суха мая - 1 пакетче
прясно мляко - 300 мл
олио - 5 с.л.
захар - 1 ч.л.
сол - 1 супена лъжица
За заливката
сирене - 200 гр
яйца - 4 бр.
прясно мляко - 200 мл
масло - 50 гр
Оказва се, че една от любимите на всички тестени закуски – милинките – са всъщност традиционни за Източна България. Затова и ще срещнете рецептата в различни варианти – по ямболски, по сливенски, по добруджански. Във всички региони са категорични, че техните са най-хубави.
Истината е, че най-хубавите милинки са топли, меки и с достатъчно масло и сирене, разказват от Mate Kitchen, а техните са точно такива. Шарена сол и купичка кисело мляко или пък айрян е всичко, от което се нуждаят на масата. Сами ще се уверите, че са неустоимо вкусни.
Едва ли ще станете рано сутринта, за да месите, но пък не е и задължително. По-добре се насладете на сутрешното си кафе или чай, без да бързате, а следобед изкушете любимите си хора да влязат в кухнята с аромат на топли милинки, съветват от Mate Kitchen. Нищо чудно изненадващата следобедна закуска да прерасне в ранна вечеря. Какво по-приятно от това, особено през зимните уикенди, когато времето не винаги е подходящо за забавления навън.
Начин на приготвяне:
За тестото
1. Разтворете маята в половината мляко, предварително затоплено. Покрийте с кърпа и оставете да втаса.
2. Пресейте брашното в широка купа. Прибавете солта и захарта, разбъркайте и направете кладенче в средата. В него изсипете олиото, втасалата мая и останалото мляко, което също сте затоплили.
3. Замесете меко и еластично тесто.
4. Намажете кръгла тава с олио, поръсете обилно с брашно и изтупайте излишното количество.
5. От тестото оформете топчета с големината на яйце. Наредете ги на разстояние едно от друго, защото тепърва ще втасват и ще увеличават обема си. Покрийте ги с чиста кърпа и ги оставете да втасват на топло. Трябва да удвоят обема си.
6. След като са вече втасали, върху всяко топче направете разрез с формата на кръст и сложете малко парче масло.
7. Сложете да втаса втори път. Милинките трябва да изпълнят тавата.
За заливката
1. Докато втасват, пригответе заливката, като смесите сиренето, яйцата, прясното мляко и разтопеното масло.
2. Залейте втасалите милинки и ги сложете в предварително загрята на 180 градуса фурна.
3. Печете до златисто. Проверявайте от време на време с клечка за зъби и ако по нея вече не остава тесто, значи са готови.
4. Извадете ги от фурната, изчакайте да се охладят леко, за да можете да ги извадите от тавата, и ги поднесете с кисело мляко и шарена сол.
Внимание: Съдържа яйца, сирене, брашно, масло и прясно мляко, които могат да предизвикат алергични реакции.