Милинки по домашна рецепта

Любима закуска за цялото семейство

5 от общо 2 гласа
160 мин.
Необходими продукти

За тестото

брашно - 500 гр

суха мая - 1 пакетче

прясно мляко - 300 мл

олио - 5 с.л.

захар - 1 ч.л.

сол - 1 супена лъжица

 

За заливката

сирене - 200 гр

яйца - 4 бр.

прясно мляко - 200 мл

масло - 50 гр

Оказва се, че една от любимите на всички тестени закуски – милинките – са всъщност традиционни за Източна България. Затова и ще срещнете рецептата в различни варианти – по ямболски, по сливенски, по добруджански. Във всички региони са категорични, че техните са най-хубави.

Истината е, че най-хубавите милинки са топли, меки и с достатъчно масло и сирене, разказват от Mate Kitchen, а техните са точно такива. Шарена сол и купичка кисело мляко или пък айрян е всичко, от което се нуждаят на масата. Сами ще се уверите, че са неустоимо вкусни.

Едва ли ще станете рано сутринта, за да месите, но пък не е и задължително. По-добре се насладете на сутрешното си кафе или чай, без да бързате, а следобед изкушете любимите си хора да влязат в кухнята с аромат на топли милинки, съветват от Mate Kitchen. Нищо чудно изненадващата следобедна закуска да прерасне в ранна вечеря. Какво по-приятно от това, особено през зимните уикенди, когато времето не винаги е подходящо за забавления навън.

Начин на приготвяне:

За тестото

1. Разтворете маята в половината мляко, предварително затоплено. Покрийте с кърпа и оставете да втаса.

2. Пресейте брашното в широка купа. Прибавете солта и захарта, разбъркайте и направете кладенче в средата. В него изсипете олиото, втасалата мая и останалото мляко, което също сте затоплили.

3. Замесете меко и еластично тесто.

4. Намажете кръгла тава с олио, поръсете обилно с брашно и изтупайте излишното количество.

5. От тестото оформете топчета с големината на яйце. Наредете ги на разстояние едно от друго, защото тепърва ще втасват и ще увеличават обема си. Покрийте ги с чиста кърпа и ги оставете да втасват на топло. Трябва да удвоят обема си.

6. След като са вече втасали, върху всяко топче направете разрез с формата на кръст и сложете малко парче масло.

7. Сложете да втаса втори път. Милинките трябва да изпълнят тавата.

За заливката

1. Докато втасват, пригответе заливката, като смесите сиренето, яйцата, прясното мляко и разтопеното масло.

2. Залейте втасалите милинки и ги сложете в предварително загрята на 180 градуса фурна.

3. Печете до златисто. Проверявайте от време на време с клечка за зъби и ако по нея вече не остава тесто, значи са готови.

4. Извадете ги от фурната, изчакайте да се охладят леко, за да можете да ги извадите от тавата, и ги поднесете с кисело мляко и шарена сол.

Внимание: Съдържа яйца, сирене, брашно, масло и прясно мляко, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

12 дни до магията
12 дни до магията 12 дни до магията
Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти