Необходими продукти:
4 яйца
1 супена лъжица сол
1 чаена чаша вода
1 кубче мая
800-1000 г брашно (колкото поеме)
300 г сирене
щипка захар
свинска мас
Начин на приготвяне:
Разтваряме маята в леко затоплена вода. В подходяща купа изсипваме част от брашното, което предварително сме пресели, добавяме три от яйцата, солта и захарта. От тези продукти замесваме средно меко тесто. Ако е необходимо, прибавяме още брашно, за да се получи необходимата твърдост.
Оставяме тестото да отпочине за 10-15 минути, за да бъде по-лесно за разточване и го разделяме на 3 равни части, които оформяме като топки.
Разточваме всяка от тях на тънко листо. После ги полагаме едно върху друго, като ги намазваме обилно с разтопена мас. Последното листо поръсваме с натрошеното сирене.
Навиваме листата на руло и усукваме краищата му в различни посоки, за да може да се образуват конци. Така приготвената месеница завиваме като охльов и поставяме в намазана с мас тава.
Оставяме я да втаса и след това намазваме повърхността й с четвъртото яйце. Печем в предварително загрята фурна до златисто - при функция вентилатор, а горен и долен реотан загряваме на 180 градуса.
Месеницата на баба
Еталон за успех в кухнята
31644