Необходими продукти:
около 1 кг брашно и още малко за доомесване
500 мл топла вода
1 и 1/ 3 чаена лъжичка захар
1/4 супена лъжица сол
2 супени лъжици олио
10 г суха мая
1 яйце, разбито
100 г сирене, натрошено
50 г масло със стайна температура, нарязано на малки парченца
чубрица
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното в купа и направете кладенче. В него изсипете солта, захарта, олиото, водата и маята. Замесете меко и еластично тесто.
Сложете го да втаса за около 1 час в намаслена купа на топло, докато удвои обема си.
Разделете тестото на 3 части. Разточете леко първата на правоъгълник с размери приблизително 20х30 см. Поръсете я с 1/2 от маслото и 1/2 от сиренето. Разточете втората част от тестото по същия начин, положете я върху първата кора и леко с точилката ги притиснете една към друга.
Поръсете с остатъка от сиренето и маслото. След това разточете и третата част от тестото и го положете върху другите две. Завийте корите на руло и го нарежете на парчета с размери около 3–4 см. Подредете ги в тавичка, постлана с хартия за печене.
Намажете малките питки с разбито яйце и отгоре ги поръсете с чубрица. Сложете ги в студена фурна и я включете на 200 градуса. Печете ги около 30–40 минути.
Месена питка
Подканващ вкус и аромат
17511