извара - 500 гр
яйца - 2 броя
брашно - 6 с.л.
захар - 2 с.л.
олио - 5 с.л.
С удоволствие споделяме с вас тази проста рецепта на Mate Kitchen за мекици от извара. С нея ще разнообразите семейните закуски, а пък и ще преоткриете този скромен, но благодатен продукт.
За приготвянето на мекиците ще ви трябва само вилица. Сместа е много гъста и с бъркалка е невъзможно да се работи, докато с вилица ще бъдете готови за броени минути. Добре е да използвате нито прекалено влажна, нито прекалено суха извара. В противен случай мекиците ще се разпаднат по време на пърженето. От количеството брашно, което ще сложите, зависи колко меки ще бъдат. Ако ги предпочитате по-твърди и хрупкави, сложете колкото сме посочили в списъка с продукти. 5-6 лъжици са оптималният вариант, така че тестото да може да се моделира и мекиците да не станат като камъчета.
Всъщност тази рецепта за мекици има лек руски привкус и с домашно сладко или мед ще си направите малко домашно угощение. Това е лесна закуска, която се прави бързо и не се налага да ставате рано, да месите, да чакате тестото да втасва и т.н. Само вадите продуктите от хладилника, забърквате, разтегляте питките и пържите. За няма и час е готово всичко и вече ще сте на масата. Добър апетит!
Начин на приготвяне:
1. Поставете изварата в тенджера и я намачкайте с вилица, за да не останат големи бучки в нея. Добавете яйцето и захарта и разбъркайте.
2. Изсипете 5 пълни супени лъжици брашно в изварата и разбъркайте добре. Можете да добавите още малко брашно, за да станат по-плътни. Или можете да добавите по-малко брашно и тогава мекиците ще станат по-меки. В резултат на това трябва да получите хомогенна маса, от която можете да оформите мекиците.
3. В тиган сипете олио. Поръсете малко брашно върху чиния. Оформете няколко малки топчета от получената извара и ги поставете върху чиния. По-добре е да правите 4-5 топки наведнъж - толкова, колкото ще се поберат в тигана едновременно. След това едно по едно оваляйте топчетата с извара в брашно, изравнете ги на малки питки (не трябва да са прекалено тънки) и ги сложете в тигана.
4. Запържете за 1-2 минути до златисто кафяво. След това ги обърнете на другата страна и също запържете до златисто кафяво.
5. Повторете, докато сместта ви свърши и сервирайте.
Внимание: Съдържа яйца и брашно, които могат да предизвикат алергични реакции.