500 г брашно
400 г краве сирене
200 г краве масло
3 яйца
120 мл вода
1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
1. Смесете водата и солта. Прибавете разбитите яйца. Малко по малко добавяйте брашното. Трябва да се получи гладко тесто, което не бива да е лепкаво, но не и твърдо. Покрийте с фолио и оставете да почине 30 минути.
2. След това разделете на 12 топки и разточете тънки кори с големината на тавата за печене.
3. В тенджера сложете 2 литра вода да заври и добавете сол. Една по една пуснете корите във врящата вода за около минута, когато изплуват на повърхността, извадете и сложете в купа с леденостудена вода.
4. Подходяща тава намажете обилно с разтопено масло и подредете всички добре отцедени кори, като ги мажете с масло и ги ръсите с натрошено сирене. Последната кора не се поръсва със сирене, а само с масло.
5. Печете баницата в загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути.