масло - 250 гр
пудра захар - 250 гр
яйца - 4 бр.
брашно - 500 гр
сусам - 100 гр
прясно мляко - 1/2 ч.ч.
ванилена захар - 2 пакетчета
сода бикарбонат - 1 ч.л.
лимони - 1/2 бр.
Няколко от тези курабийки със сусам, чинийка с конфитюр, чаша ароматен чай… Можете ли да си представите отпускащия следобеден ритуал? Ухание на ванилия и лимон, билковия аромат от чашата, интересна книга и час-два, в които не бързате за нищо и никъде. В препускащото ни ежедневие звучи толкова нереално. И все пак е близко и постижимо. Такива вълшебства могат да сътворят домашните печива.
Рецептата на Mate Kitchen за тези курабийки със сусам е интересна, защото в тях смесваме два аромата – ванилия и лимон. Цитруса можете да замените с портокал или мандарина. Освен това се приготвят с пудра, а не с кристална захар. Маслото ги прави пухкави и меки, придава им лекота и характерен вкус. За мекотата им допринася и прясното мляко, в което се потапят още сурови. Сусамът е хрупкавият акцент. Наглед са обикновени, но вкусът е това, което впечатлява. Това, което ни харесва, е, че тестото се замесва лесно – до голяма степен с помощта на миксера. Меко е и с него се работи бързо и лесно. Ще се справите бързо с подготовката.
За чая са чудесни, на децата можете да ги предложите като следобедна закуска с кисело мляко, айрян или пък мляко с какао. Можете да сложите няколко курабийки за подкрепяща закуска в училище. Без сусама са чудесна вкусна чесалка за никнещите зъбки на бебето.
Начин на приготвяне:
1. Разбийте яйцата. Към тях прибавете разтопеното масло, пудрата захар, содата и лимоновия сок. Разбъркайте добре, прибавете ваниловата захар и брашното и замесете меко тесто.
2. Разточете кора с дебелина около 1 см и изрежете еднакви форми по ваш вкус.
3. Потопете изрязаните курабийки в прясното мляко и ги подредете на разстояние една от друга в тава, покрита с хартия за печене.
4. Поръсете курабийките със сусам и ги изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист загар.
Внимание: Съдържа яйца, брашно, масло, прясно мляко и сусам, които могат да предизвикат алергични реакции.