Необходими продукти:
за тестото:
200 г пълнозърнесто брашно
200 г брашно
250 мл тъмна бира
2 с. л. зехтин
2 ч. л. суха мая
1 ч. л. сол
за гарниране:
350 г сирене „Камамбер“
350 г гъби
2 големи глави червен лук
1 стрък розмарин
50 мл зехтин (+ за мазане)
сол на вкус
пресен риган за поръсване
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в затоплената бира.
Двата вида брашно се разбъркват със зехтина, солта и бирата с маята.
Замесва се меко, еластично тесто, което леко се лепи по пръстите. Оставя се да втаса.
Лукът се нарязва на полумесеци, посолява се и се пържи в половината зехтин, на умерен огън, докато стане карамелен. Дърпа се от котлона и се оставя да се охлади.
Гъбите се почистват, режат се на четвъртинки и се запържват до златисто в останалия зехтин.
След това се разбъркват с лука и наситнения розмарин.
Тестото се разделя на две части, които се разточват на правоъгълници върху набрашнен плот.
Чугунена тава се слага в загрята на 230 градуса фурна с вентилатор. Когато се нагорещи, се изважда и се намазва със зехтин.
Единият блат се поставя в тавата, отгоре се разпределя половината от гъбената смес и се покрива с тънки парченца сирене.
Пече се около 10 минути. По същия начин се приготвя и втората пица.
Поднасят се поръсени с пресен риган.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Други рецепти за пица:
Най-популярните италиански пици
Здравословна пица
Как да си направим плодова пица
Пица с домашно замесено тесто
Постна пица