брашно - 1 кг
суха мая - 2 пакетчета
сол - 1 супена лъжица
захар - 1 супена лъжица
прясно мляко топло - 1 ч.ч.
яйце - 1 бр
кренвирши - 2 бр
кашкавал - 150 гр
олио - 3 с.л.
винен оцет - 1 супена лъжица
кисело мляко - 1 кофичка
сода бикарбонат - 1 ч.л.
масло - 50 гр
Кулинарите от Mate Kitchen получиха рецептата за тези кренвиршки от една много специална възрастна дама, която е голяма почитателка на Mate Kitchen – Блага Тренчева, и отново искаме да ѝ благодарим.
Тестото за най-пухкавите кренвиршки на света е с двойно подсигуряване. В него се слага и сода бикарбонат, и мая. Няма как да не стане меко и пухкаво и заради двата вида мляко. Ако сте се чудили досега как изглежда и какъв е вкусът на съвършенството, пред вас е – кренвиршки.
Единствената препоръка на Mate Kitchen е, когато ги подреждате в тавата, да оставяте повече разстояние между тях, защото бухват доста.
Когато извадите горещите кренвиршки от фурната, вземете парче масло и ги минете лекичко с него отгоре. След това поръсете с шарена сол колкото ви е вкусно. Така хем стават още по-меки, хем шарената сол полепва по тях и после не се рони. Еднакво вкусни са и топли, и студени. С чаша айрян са божествени – да си оближеш пръстите.
Имайте предвид, че от тестото за кренвиршки можете да си приготвите сиренки и кашкавалки и дори да ги изпечете в различна форма, за да знаете в кои какъв пълнеж сте сложили.
Начин на приготвяне:
1. Затоплете млякото и сложете в него маята и захарта. Покрийте с чиста кърпа и оставете встрани, за да шупне.
2. Угасете содата в киселото мляко.
3. През това време пресейте брашното в голяма купа. Направете кладенче и сложете в него солта, олиото, оцета и киселото мляко с угасената в него сода. Накрая добавете и шупналата мая и замесете меко тесто.
4. Прехвърлете тестото в намазнен съд и го оставете да втаса.
5. Откъснете топка от втасалото тесто и разточете на тънка кора. Нарежете я на ленти. Вземете един кренвирш и увийте около него лента тесто. Може да оформите кренвиршките и като пакетчета.
6. Подредете кренвиршките в тава на разстояние една от друга. Намажете ги отгоре с разбито яйце и ги печете в предварително загрята на 200 градуса фурна докато придобият приятен червен загар.
7. След като ги извадите от фурната, ги намажете с масло и поръсете с шарена сол.
8. От същото тесто можете да направите кифлички с кашкавал и кифлички с пълнеж от сирене и яйца.