шпек - 350 гр
яйца - 12 бр.
кашкавал - 70 гр
магданоз за поръсване
шарена сол за поръсване
Искате ли закуска, която не е на основата на тесто – направете си тези кошнички от салам и яйце по рецепта на Mate Kitchen. Само три продукта и 30 минути, за да ги приготвите и изпечете, няма как да е по-лесно. Това ги превръща в перфектната закуска не само за събота и неделя, но и за делничните дни. Топла, ароматна и питателна. Можете да сте сигурни, че няма да усетите глад до обяд.
Тези кошнички от салам и яйце са от рецептите, за които обикновено си казваме “Как не съм се сетил досега”. Няма нищо по-просто и в същото време толкова вкусно. Защото всички обичаме апетитния аромат и вкуса на запечен салам. Когато към него прибавим разтопен кашкавал, топло яйце и щипка шарена сол, хапването е незабравимо. Направихме кошничките с шпек “Орехите”, тъй като е направен само от чисто месо. Именно заради това не се свива, нито пък се стопява във фурната и кошничките запазват формата си, когато ги поднесете в чинията. Подправките пък са внимателно подбрани и носят традиционния български вкус.
Ако ви изненадат неочаквани гости, можете да направите кошнички от салам и яйце и за тях. Чудесно топло предястие, което да поднесете с бира или червено вино. Вместо с магданоз и шарена сол, можете да ги поръсите и с лютив червен пипер за допълнителна пикантност.
Добър апетит!
Начин на приготвяне:
1. Нарежете салама на тънко.
2. Вземете форма за мъфини и във всяко от гнездата оформете кошничка от 5 парчета салам - едно на дъното и 4 отстрани.
3. Във всяка от кошничките сложете настърган кашкавал и върху него чукнете 1 яйце.
4. Печете кошничките в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути.
5. Извадете кошничките от формичките и ги поръсете с шарена сол и ситно нарязан магданоз.
Внимание: Съдържа яйца и кашкавал, които могат да предизвикат алергични реакции.