яйца - 3 броя
бутер тесто - 500 гр
сирене - 100 гр
кашкавал - 200 гр
магданоз - 1/3 връзки
Обичаме тези кошнички от бутер тесто със сирене и кашкавал* топли и с голяма чаша гъст айрян. Можем да ги ядем по всяко време на деня – за закуска, за следобедна закуска, че дори и за обяд или вечеря. Никога няма да им се наситим! Особено на аромата на запечено сирене и кашкавал, който се носи от тях, когато ги извадим от фурната. В тази рецепта към тях има и малко магданоз за допълнителен вкус и повече цвят.
Обичайно рецептите с бутер тесто изискват предварително планиране. За нашите кошнички от бутер тесто ние ползвахме свежо, което е голямо облекчение. С него можете да си направите някое бутер изкушение веднага, без да се налага да чакате с часове тестото да се размрази. Иначе правилата за работа с него си остават. Задължително остър нож и малко вода по краищата, за да залепват добре и да не се отварят.
Съветът ни, когато правите вашите кошнички с бутер тесто, е да сте умерени с количеството плънка. Ако сложите твърде много, ще те отворят по време на печенето. Вместо кошнички ще извадите чинийки от фурната, така че не прекалявайте. А ако сте сръчни, можете да ги направите и в миниатюрен размер, като хапки.
Добър апетит!
Начин на приготвяне:
1. В купа счупете яйцата и отделете половин жълтък за намазване на кошничките. В купата добавете натрошеното сирене, настъргания кашкавал и наситнения магданоз. Разбъркайте добре.
2. Нарежете бутер тестото на квадрати със страна от около 10 см. Изсипете в центъра на всеки квадрат по около 1 с.л. от сместа с яйца, сирене и кашкавал и прищипете четирите края.
3. С четка намажете кошничките със смес от заделения жълтък, разреден с малко вода.
4. Печете кошничките на 210 градуса за около 10 минути. Поднесете ги топли.
Внимание: Съдържа яйца, сирене и кашкавал, които могат да предизвикат алергични реакции.