За гофретите:
300 г брашно
1 с.л. бакпулвер
1/4 ч.ч. морска сол
35 г кокосова захар
2 яйца
500 мл кокосово мляко
125 мл зехтин екстра върджин
1 лимон, настъргана кора
1 шушулка ванилия
За топинга с ананас:
340 г белен ананас
250 мл тъмен ром
1 с.л. кокосова захар
1 ч.л. настърган джинджифил
2 стръка мащерка
2 с.л. кокосови стърготини
За топинга с пъпеш и манго:
1/2 пъпеш
1/2 манго
70 г печени ядки шамфъстък
1 лимон, настъргана кора
2 с.л. мед
1 портокал, сок
кокосово кисело мляко
Начин на приготвяне:
1. За гофретите сипете сухите съставки в голяма купа - брашното, бакпулвера, солта, фино настърганата лимонова кора, кокосовата захар и кокосови стърготини. Разбъркайте.
2. Разделете белтъците от жълтъците. Жълтъците разбийте заедно с кокосовото мляко и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Оформете кладенче в сухите съставки и добавете течните. Разбъркайте до хомогенност.
3. Разбийте белтъците до половин плътност. Добавете ги на два пъти към тестото, като разбърквате внимателно след всяка, с помощта на шпатула. Накрая добавете зехтина и разбъркайте.
4. Загрейте гофретник. Намажете отвътре със зехтин и изсипете от сместа. Затворете и печете 10 минути.
5. За топинга с ананас обелете и нарежете ананаса на парченца. Запечете ги в загрят тиган от двете страни, до омекване. В купа смесете рома, кокосовата захар, фино настъргания джинджифил, листенцата мащерка и кокосовите стърготини, разбъркайте. Залейте запечения ананас със сместа и гответе 2 минути.
6. За другия топинг обелете пъпеша и го нарежете на много тънки резени. Издълбайте мангото и го нарежете също на много тънки резени. Сложете плодовете в купа. Накъсайте листата мента, добавете меда, фино настърганата лимонова кора, портокаловия сок и нарязаните ядки шамфъстък. Разбъркайте добре.
7. Върху гофретите сложете 1 ч.л. кокосово кисело мляко и гарнирайте със салатата от пъпеш, манго и мента. Други гофрети гарнирайте с топинга от карамелизиран ананас и ром.