Необходими продукти за блата:
1 чаена чаша брашно
100 г меко масло
3 супени лъжици студена вода
щипка сол
За плънката:
500 г замразен спанак (или пресен)
2 скилидки чесън
малко стафиди
малко нарязани бадеми
3 яйца
250 г сирене
индийско орехче
1 супена лъжица зехтин или олио
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Изсипваме брашното и солта в купа, правим кладенче в средата и наливаме студената вода, след това нарязаното на кубчета меко масло и месим, докато стане хубаво тесто. Завиваме го в прозрачно фолио и го оставяме половин час в хладилника да се стегне.
Нарязваме чесъна и го запържваме за 2 минути в зехтина, след което добавяме замразения спанак с малко вода, стафидите, бадемите и чакаме да се разтопи, като от време на време разбъркваме съставките. Междувременно разбиваме яйцата със сиренето, индийското орехче и черния пипер.
Когато спанакът вече е течен, изливаме яйчената смес към него и го сваляме от огъня. Разточваме тестото и го разстиламе в тавичка, така че да покрие и стените й. Изливаме отгоре спаначената смес и печем киша 30 минути на 180 градуса.
Киш
Царят на солените кейкове
30868