кисело мляко - 1 ч.ч.
сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
сол - 1 ч.л.
брашно - 2 ч.ч.
олио - 150 мл
кашкавал - 150 гр
Ако искате да оберете всички сутрешни овации през почивните дни, когато цялото семейство е вкъщи и е гладно, направете кашкавалени питки. Рецептата на Mate Kitchen е лесна и става за изчистване на хладилника от каквото ви е останало неизядено, преди да си направите голямото пазаруване за седмицата. Даже да е позасъхнал кашкавалът, не е проблем. Той така или иначе влиза в тестото и ще възкръсне под формата на тънка, хрупкава питка.
Тестото за тези кашкавалени питки се замесва от точно три продукта – кашкавал, кисело мляко и брашно. По желание може да добавите и едно яйце. Имайте предвид, че бухват доста, така че е препоръчително да ги направите по-тънички. Ако са по-малки, ще ви е по-лесно да ги обръщате. Ще ви е по-удобно да разтеглите всички питки предварително и след това да пристъпите към пърженето. Зачервяват се много бързо в тигана и няма да имате време да разточвате и пържите паралелно.
Вкусът на готовите кашкавалени питки е приятно млечен и можете да ги поднесете както с шарена сол, така и с домашен конфитюр. По-различни са от мекиците, отвън са хрупкави, а отвътре са меки и от кашкавала ухаят много апетитно. Няма да има човек, който да не ги хареса.
Начин на приготвяне:
1. Сипете затопленото кисело мляко в купа и угасете в него содата. След като шупне, добавете солта, настъргания кашкавал и брашното и замесете тесто.
2. Разделете тестото на равни по големина топки, разточете ги или ги разтеглете с ръце на питки с дебелина 1 см и ги изпържете от двете страни до червено.
3. Поднесете ги топли с конфитюр по ваш вкус.
Внимание: Съдържа кашкавал, брашно и кисело мляко, които могат да предизвикат алергични реакции.