Необходими продукти:
1/2 чаена чаша масло на стайна температура
2 чаени чаши пресято брашно
3 чаени лъжички бакпулвер
1 супена лъжица захар
1 щипка сол
1 яйце
1 чаена чаша айран
Начин на приготвяне:
Брашното се смесва със захарта, солта и бакпулвера. След това маслото и сухите съставки се стриват на големи трохи, така че да се получи еднородна консистенция. Добавяме айрана, който е по-добре да не е купешки, а забъркан от разредено кисело мляко, и размесваме меко тесто.
Разстиламе го върху леко набрашнена повърхност на дебелина от около 2-2,5 см и режем неголеми кръгове – с помощта на водна или чаена чаша стават идеални.
Преди да ги пъхнем в загрятата фурна, намазваме хлебчетата с яйце, разбито в 1 супена лъжица вода. Печем ги на предварително загрята фурна (около 190 градуса) за 7-10 минути, докато бухнат до златисто.
Поднасяме ги топли с масло, конфитюр, течен шоколад или мед плюс задължителната за тази част на деня чаша ароматно кафе или чай.
Ирландски скоунс
Закуска за шампиони
10569