Необходими продукти:
300 гр. овесени трици
50-100 гр. пшеничени трици
80 - 100 гр. белени слънчогледови семки
30-50 гр. сушени домати
150-170 гр. натрошено сирене
3 скилидки намачкан чесън или 60 грама нарязан на дребно пресен лук
400 гр. кисело мляко
30 гр. зехтин
3 белтъка от сурови яйца
1 с.л. сусам
1 ч.л. сода за хляб
2-3 щипки черен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете сушените домати и го оставете за 8-10 минути в чаша топла вода.
Запечете ядките в сух тиган, сусамът се добавя малко преди останелите ядки да потъмнеят.
Изсипете триците в купа и оформете кладенче.
Започнете замесването на питката с доматите и водата, в която са стояли. Добавете киселото мляко и още около 200 гр. вода.
Следват содата, белтъците, чесънът, пиперът, зехтинът и сиренето. След добавянето на всяка от съставките, разбърквайте старателно.
За финал добавете семките, но си оставете и малко, с които да поръсите хляба.
Размесете добре и оставете да втаса.
Пече се за 35-40 минути на висока температура.
Питката е толкова вкусна, че може да я похапвате без нищо друго.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Други рецепти:
Да замесиш любов
Как да направим питка
Орехова питка
Бърза питка със сирене
Содена питка за Бъдни вечер
Орехова питка