Необходими продукти:
500 г брашно
7 г суха мая
300 мл хладко прясно мляко
2 с.л. олио от гроздови семки или зехтин
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
150 г натрошено синьо сирене
пресни подправки – магданоз, салвия, босилек
1 жълтък
сусам
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява в купа и се прави кладенче, в което се изсипват млякото, захарта, солта, мазнината и маята. Замесва се меко и еластично тесто, което се оставя в намазнена купа да втаса за около 1 час или докато удвои обема си. Купата се покрива с кърпа.
След като втаса тестото, се разточва на правоъгълна кора. Трябва дължината ѝ да е горе-долу колкото обиколката на кексовата форма. Върху кората се поставя натрошеното сирене и подправките. Завива се на руло и се поставя във формата, която предварително е набрашнена, така че да не залепва печивото.
Оставя се да втаса 2-ри път за около 1 час. След това се намазва с жълтъка и се поръсва със сусам. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 20 минути.
Хляб с пресни подправки
И синьо сирене
11728