- елда на прах - 125 гр - 1.54 лв
- хуск - 30 гр - 1.59 лв
- яйца - 3 бр - 2.00 лв
- бакпулвер 10 грама - 1 пакетче - 0.21 лв
- ябълков оцет - 2 ч.л. - 0.02 лв
- сол - 1/2 ч.л.
- вода - 300 мл
- олио - 2 с.л. - 0.08 лв
- микс от семена по желание - 1 с.л.
Диетично хранене и гурме рядко успяват да се съчетаят добре, но нашите хлебчета с брашно от елда и хуск са истинско гурме изживяване за ценителите на здравословната кухня. Те са идеалното решение за онези от вас, които по една или друга причина търсят алтернатива на традиционните зърнени храни, казват от Mate Kitchen.
Брашното от елда има висока хранителна стойност и е без глутен. Това го прави особено подходящо за хора с глутенова непоносимост или такива, които искат да намалят глутена в диетата си. Елдата съдържа магнезий, желязо и цинк и е източник на важни антиоксиданти. Тя придава на тези хлебчета леко ядков вкус и приятен аромат, които ги правят приятно различни и запомнящи се.
Хускът допринася за нежната и пухкава текстура на тестото. Той увеличава съдържанието на фибри, което прави нашите хлебчета с брашно от елда полезни за храносмилането и здравето на червата.
Хлебчетата са идеални за закуска или за следобедно хапване, но можете да ги поднесете на обяд или на вечеря. Чудесни са със свежи салати, сирене или месо. От тях става чудесна основа за сандвичи, можете да ги хапнете и с любимите си разядки.
Здравословни, засищащи и невероятно вкусни, те са отличен избор за хора, които искат да се грижат за тялото си, без да правят компромис с удоволствието от храната, припомнят от Mate Kitchen.
- В купа смесете брашното, хуска и бакпулвера . Прибавете гореща вода и разбъркайте докато се получи тесто. Оставете го встрани.
- Отделете белтъците и жълтъците на яйцата. Към белтъците прибавете ябълковия оцет и солта и разбийте на сняг.
- Прибавете разбитите белтъци към тестото и бъркайте в една посока до хомогенност.
- С намазнени ръце оформете еднакви топки с големина по ваш вкус и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене.
- Намажете хлебчетата с жълтък, поръсете ги със семена и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 60 минути.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.