- 600 г брашно
- 300 мл прясно мляко
- 30 г краве масло
- 1 кубче прясна мая
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
- За намазване:
- 80 г краве масло
- 1 скилидка чесън
- 2 стръка мащерка
- 2 стръка магданоз
- 30 г пармезан
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в предварително затопленото мляко. Добавете захарта и разтопеното масло и разбъркайте.
Смесете брашното със солта, оформете кладенче, сипете течните съставки и замесете меко тесто. Оставете го да втаса. След това го разделете на 15 топки.
От всяка топка оформете фитили, усучете ги, сплетете двата им края и оформете топки.
Подредете топките в тава, постлана с хартия за печене и оставете да втасат.
Загрейте фурната на 200 градуса (с вентилатор). Изпечете хлебчетата до готовност - за около 10 минути.
Разтопете маслото за намазване. Дръпнете от огъня и добавете чесъна, стрит на паста, настъргания пармезан, накълцания магданоз, листенца мащерка и сол.
Залейте хлебчетата с чесновото масло.
Други рецепти:
Да замесиш любов
Как да направим питка
Орехова питка
Бърза питка със сирене
Содена питка за Бъдни вечер
Орехова питка