- 250 г брашно
- сол
- захар
- 1.5 г суха мая
- 50 мл хладка вода
- 1 с.л. мед
- 1.5 литър вода
- 1 с.л. сусам
- 1 с.л. фини овесени ядки
- 1 жълтък
- крема сирене с билки
- авокадо
- хамон
- сирене бри с гъби
Начин на приготвяне:
За да направите варени гевречета сипете в голяма купа брашното, солта и захарта и разбъркайте. В купичка сипете маята с щипка захар и 1-2 с.л. топла вода. Разбъркайте и добавете сместа при брашното. Добавете още 50 мл вода малко по малко. Омесете гладко и еластично тесто без да добавяте допълнително брашно. Оформете го на топка и го поставете в намазнена купа. Покрийте с фолио и оставете да втаса за 20-30 минути. Важно е тестото да не превтасва. Добавя се и се омесва.
Разделете тестото на 5 части. От всяка част оформете идеално кръгло топче. Пробийте всяко топче с пръст по средата, а след това разширете дупката като пъхнете 2 пръста.
В тенджера сипете 1.5 литър вода и оставете да заври. Добавете 1 с.л. мед и разбъркайте. Пуснете гевречетата във водата и варете докато изплуват на повърхността.
След като извадите гевречетата ги намажете с малко олио и разбит жълтък и ги поръсете със сусам или фини овесени ядки. Поставете гевречетата в тава, постлана с хартия за печене и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 15-20 минути.
Разрежете всяко геврече на две. Намажете с крема сирене и подредете резени авокадо, хамон, сирене бри с гъби.
Варени гевречета рецепта.
Прочетете още: