250 г пълнозърнесто брашно
250 г бяло брашно
50 г краве масло
250 мл прясно мляко (топло)
1 яйце
2 с. л. суха мая
1 ч. л. захар
1 ч. л. сода
1 ч. л. сол
семолина за поръсване
Начин на приготвяне:
Двата вида брашно се смесват със солта и содата. Затопленото прясно мляко и разтопеното масло се разбъркват с маята и захарта и се наливат към сухите съставки.
Чуква се яйцето и се замесва меко тесто, което се поставя в купа и се оставя 30–40 минути да втаса.
Тестото се разточва на дебела кора и с помощта на ринг се изрязват кръгове.
Подреждат се в тава, поръсена с грис от твърда пшеница, те също се поръсват с грис и се покриват с кърпа. Оставят се за 20 минути, за да втасат повторно.
Мъфините се готвят в загрят тиган с незалепващо покритие от двете страни, докато хванат коричка.
След това се пекат във фурна, загрята на 180 градуса, с вентилатор, до готовност – 15 минути.
Поднасят се с масло, сладко или сирене.
- Бърз и вкусен сладоледов десерт
- Диетичен шоколадов десерт
- Императрицата на десертите - мелбата
- Френските сладки "Макарон"
- Как десертът ще ни помогне да отслабнем
- Орехови кексчета с кафе и шоколад