брашно - 500 гр
вода - 300 мл
краве сирене - 150 гр
чесън - 5 скилидки
зехтин + 3 с. л. - 100 мл
бакпулвер 10 грама - 1 пакетче
сол на вкус
Поднасяме ви поредна изненада с тази рецепта за чеснови питки със сирене. Този път няма да правим чесново масло, нито ще заместваме пресния чесън със сух. Имаме хубави скилидки чесън, които обаче слагаме директно в тестото. Така то се овкусява отвътре. И за да бъдат още по-уханни, от Mate Kitchen ги изпичат не във фурната, а на тиган – с достатъчно количество зехтин. Стават меки, сочни, ароматни… Ммммм! Да си оближеш пръстите.
За да ни се получат хубави питки със сирене е важно какво сирене ползваме. То трябва да е плътно, мазно, с богат млечен вкус и да не се рони, защото иначе рискуваме да се стопи по време на печенето и да се изгуби. Често некачественото сирене е прекалено солено, което пък влошава вкуса на готовото изделие, предупреждават от Mate Kitchen. А не искаме това. Искаме, когато отхапем, да го усетим, да овкуси тестото, да го направи още по-апетитно.
Знаете ли как обичаме ние да си хапваме тези чеснови питки със сирене? С още сирене и шарена сол. Не чакаме да изстинат, разчупваме ги още докато са горещи. Нямаме време да се сетим за други добавки, защото са наистина вълшебни. Ако на вас ви е вкусно, може да ги поднесете с маслини, с нарязан пресен домат, със сушени домати или тънко нарязани мезета – все е добре.
Да ви е вкусно!
Начин на приготвяне:
1. В голяма купа смесете водата, 3 с. л. зехтин, солта и начупеното сирене President. Прибавете почистения и нарязан на дребно чесън, прибавете бакпулвера и разбъркайте добре.
2. Прибавете брашното на порции и бъркайте до получаване на меко тесто. Доомесете го на плота, покрийте го с кърпа и го оставете да си почине за 15-20 минути.
3. Разделете тестото на 6 равни части и оформете топки.
4. Разплескайте топките във формата на кръгли питки и печете в намазнен тиган на умерена температура за около 6-7 минути от всяка страна.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.