За тестото
брашно - 300 гр
яйце - 1 бр
масло - 60 гр
кисело мляко - 3 с.л.
захар - 1 супена лъжица
сол - 1 щипка
сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
За пълнежа
сирене - 200 гр
кашкавал - 100 гр
яйца - 3 бр
Солени мини кексчета с яйца и сирене… Звучи като перфектната закуска за почивните дни, особено ако ги поднесете с чаша топъл билков чай или купичка гъсто кисело мляко. Тези кексчета са нещо ново и различно, без да е твърде екзотично или претенциозно. Ако имате малък помощник вкъщи, можете да го включите в сутрешното готвене, вместо да стои пред телевизора.
От Mate Kitchen обещават, че ще приготвите кексчетата бързо. Тестото се меси лесно и не се нуждае от втасване. Оставете го да си почине, докато приготвяте плънката. Ако в хладилника ви е останало парче шунка или друг вид колбас, можете да го нарежете на ситно и също да го добавите в пълнежа. Не се изкушавайте да ползвате готово тесто от магазина. Макар това да ви спестява време, вкусът няма да е същият.
Макар да ухаят неустоимо, специалистите от Mate Kitchen призовават да бъдете търпеливи. След като ги изпечете, изчакайте да поизстинат малко, за да ги извадите по-лесно. Освен с подходяща напитка, можете да ги поднесете и със свежи зеленчуци – домати, краставици, нарязана на ивици чушка – и маслини. Не забравяйте и шарената сол.
Мини кексчетата с яйца и сирене са чудесно решение за закуска. Ако обаче им направите непретенциозна салата от домати, червен лук и магданоз например, могат да се превърнат и в много приятна лека вечеря за делничните дни.
Начин на приготвяне:
За тестото
1. Пресейте брашното, направете кладенче и вътре чукнете яйцето.
2. Сложете и разтопеното масло, захарта, солта, киселото мляко и върху него солта.
3. Замесете тестото и го оставете да си почине около 15 минути.
За пълнежа
1. Натрошете сиренето, настържете кашкавала на едро и ги смесете с яйцата.
2. Пригответе формички за мъфини, намажете ги с олио и ги поръсете с малко брашно. От тестото вземете малки топчета, които оформете като кошнички във формичките.
3. Напълнете всяка тестена кошничка с приготвения пълнеж и ги печете в предварително загрята на 200 градуса фурна докато придобият златист цвят.
4. Оставете да поизстинат и ги извадете от формите. Поднесете кексчетата с чай, айрян или кисело мляко.