брашно - 500 гр
суха мая - 1 пакетче
захар - 3 с.л.
олио - 3 с.л.
винен оцет - 1 супена лъжица
сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
сол - 1 ч.л.
вода хладка - 350 мл
олио за пържене
Наистина са бързи тези бързи мекици без втасване. Замесвате тестото и пържите веднага. След има-няма един час всички вече ще са около масата и ще хапват с удоволствие, обещават от Mate Kitchen. Няма да се чува даже звук, единствено подрънкването на лъжичките в купичките със сладко. Нали се сещате – тишината, родена от вкусната храна.
Втасването всъщност е това, което прави приготвянето на мекици да изглежда сложно и отказва много жени от тази традиционна нашенска закуска. Но и за това има решение. Единият вариант е да замесите тестото от вечерта и да го оставите да втаса на стайна температура или в хладилник. Другият е да си спестите това усилие и да си направите мекици без втасване. Времето за приготвянето им е почти колкото и за направата на принцеси с кайма, с шунка и кашкавал или на някоя от другите типични съботно-неделни закуски.
Тъй като в тестото се слага захар, тези бързи мекици на Mate Kitchen имат леко сладникав вкус. Това обаче съвсем не означава, че не можете да си ги хапвате със сирене. Можете и още как. Сложете на масата с тях всичко, с което обикновено комбинирате мекици. Сирене, кашкавал, колбас, мед, конфитюр, пудра захар или обикновена кристална захар. Направете и цяла кана айрян. Мляко с какао също им подхожда. И не, не бързайте да обявите това за детска напитка. Някои вкусови комбинации са вечни и няма сила на света, която да ви спре да им се наслаждавате при всяка удобна възможност.
Начин на приготвяне:
1. От всички продукти замесете меко тесто. Трябва да е еластично и разтегливо, но да не се лепи по ръцете. Ако е необходимо, добавете още брашно.
2. Тестото не се нуждае от втасване. Мекиците се пържат веднага след като го омесите.
3. Загрейте олиото в тиган. Късайте топчета от тестото и ги разтегляйте на мекици. Пържете ги докато придобият приятен червен загар и от двете страни.
4. Поднесете топлите и вкусни мекици без втасване със сладко или сирене и напитка по ваш вкус.
Бележки: Това ястие е подходящо за деца. Одобрено от д-р Галя Генчева , специалист по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.