яйца - 2 бр.
прясно мляко - 400 мл
прясна мая - 20 гр
сол - 1 ч.л.
захар - 2 ч.л.
брашно - 500 гр
олио - 150 мл
Тази рецепта на Mate Kitchen носи вкуса и аромата на детство. Чудесна сутрешна или следобедна закуска при баба на село, която вади каквото има в хладилника или в мазето и спретва набързо нещо незабравимо апетитно.
Ако не сте обърнали внимание как се правят или пък сте забравили точната рецепта, от Mate Kitchen твърдят, че резултатът от тяхната е толкова апетитен, колкото изглежда на кадрите. От вас е само желанието да я приготвите – за себе си или за скъпите си хора. Защото храната е любов, а любовта ражда емоции и преживявания, към които се връщаме отново и отново дори след много години.
В рецептата за бухтите на баба има само 2 лъжици захар. Това прави вкуса им по-скоро неутрален и позволява да ги гарнирате и със сирене и кашкавал, и със сладко и мед – въпрос на лични предпочитания. Ако имате деца, те с удоволствие ще се включат в бъркането на тестото. И в хапването на вкусните бухти, разбира се. Да ви е сладко!
Начин на приготвяне:
1. За да приготвите бухтите на баба, трябва първо да подготвите маята. Използването на прясна мая е желателно, но не е задължително. Често се случва тя да престои в хладилната витрина на магазина по-дълго от възможното и това да влоши качествата ѝ. Резултатът от това е тесто, което не може да бухне. Затова ако не сте сигурни, че прясната мая е наистина прясна, спокойно можете да я замените със суха. Затоплете леко прясното мляко и я разтворете в него. Покрийте с чиста кърпа и оставете да втаса на топло.
2. Когато маята шупне, я разбийте заедно с яйцата.
3. Прибавете солта и захарта и продължете да бъркате.
4. Сипете постепенно брашното, докато се получи малко по-гъсто от кексово тесто.
5. Покрийте го с чиста кърпа и го оставете на топло да втаса.
6. Когато тестото втаса, вземете супена лъжица, потопете я в олио, гребнете от тестото и пуснете в дълбок тиган със загрято олио. Пържете бухтите от двете страни, докато придобият приятен червен загар.
7. Отцедете ги на кухненска хартия.
8. Сервирайте бухтите на баба топли със сладко и сирене. Комбинират се чудесно с айрян. По желание може да ги поръсите с пудра захар.
Внимание: Съдържа яйца, брашно, прясно мляко и прясна мая, които могат да предизвикат алергични реакции.