2 яйца
100 г кисело мляко
100 мл минерална газирана вода
4 с.л. ванилова захар
1 пакетче ванилова захар
1 ч.л. бренди
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
200 г фино брашно
настъргана кора от 0.5 лимон
олио за пържене
За крема:
250 г маскарпоне
2 с.л. пудра захар
50 г сладко десертно вино (Прошек)
Начин на приготвяне:
За тестото в купа чукнете яйцата и добавете захарта, киселото мляко, газираната вода, брендито, бакпулвера, солта, ваниловата захар, кората от лимон и брашното. Разбъркайте сместа до гладкост с помощта на миксер, като използвате приставка за тесто. Ще се получи полутечно тесто.
Загрейте 3-4 пръста олио в дълбок тиган. Когато олиото се загрее достатъчно, намалете котлона и с намазнена лъжица загребете от тестото и пуснете в горещото олио, като си помагате с друга намазнена лъжица. Не препълвайте тигана, защото олиото ще изстине, а бухтичките ще поемат твърде много мазнина. Бухтичките се обръщат сами. Пържете ги докато станат с хубав златист цвят и след това ги извадете върху кухненска хартия, за да се отцеди мазнината.
За крема в купа смесете маскарпонето с пудрата захар и десертното вино. Разбийте с помощта на миксер.
Сервирайте бухтичките със забодени дървени шишчета в тях и купичка с крем от маскарпоне за топене.
Прочетете още:
- Бързи и вкусни идеи за сутрешна закуска
- Мекици по тракийски
- Закуска сутрин - за и против
- Новите суперхрани за закуска
- Най-здравословната закуска е с яйца