Необходими продукти:
2 яйца
600-700 г брашно (може да се наложи и повече)
2/3 кафена чаша кисело мляко
1 чаена чаша захар
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
щипка сол
олио за пържене
Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното и го слагаме в удобен за месене съд. Разбиваме с миксер яйцата и захарта. Прибавяме содата в киселото мляко. Правим кладенче в средата на брашното и добавяме яйцата, киселото мляко и солта, след което започваме да омесваме тесто.
То не трябва да бъде много твърдо. Когато го натиснем с пръст, той би следвало да потъва в него. Разделяме готовото тесто на две части под формата на топки. Разточваме ги на дебелина около 4-5 мм.
Нарязваме ги на ромбчета, които изпържваме от двете страни в предварително загрято олио. Количеството мазнина в тигана не трябва да покрива парченцата тесто. Тя не бива да бъде прекалено гореща, за да не прегорят бухтичките.
Пържим ги от двете страни до златисто и сервираме с любимото ни сладко или сирене.
Бухтички
Директно от готварския тефтер на баба
24992