сирене - 250 гр
брашно - 100 гр
яйца - 1 бр.
пшеничен грис - 2 с.л.
захар - 2 с.л.
сода бикарбонат - 1 ч.л.
сол - 1 ч.л.
лимонова кора - 1 с.л.
олио за пържене - 100 мл
заквасена сметана за гарниране - 200 гр
сладко от ягоди или друго
Ах, как чудно хрупкави са тези бухти със сирене! И какво неземно ухание започва да се носи от тигана, щом тестото влезе в съприкосновение с горещото олио. Сиренето се отпуска от високата температура и придава несравним вкус и аромат на готовите бухти. И настоява за комбинация с нещо сладко. А до него деликатно се промъква свежестта на лимоновата кора.
Царска закуска е това! Носи дъх на детство и на бабините вкуснотии, които се появяват като че от нищото, измайсторени набързо, с каквото се намери в шкафа или в мазето. Затова и рецептата за бухти със сирене на Мate Kitchen спокойно може да влезе в категорията за рецепти с остатъци. Парче сирене, едно яйце, малко брашно, захар, сода – наистина скромни количества. Но в крайна сметка е важен резултатът, а той е неоспоримо вкусен.
Тези бухти със сирене имат още едно голямо предимство – приготвят се бързо и без усилия. Дори лаик в кухнята ще се справи, защото количествата са точни, а изпълнението лесно. Закуската е готова за не повече от 40 минути, което е повече от идеално решение за съботно-неделните сутрини. Имате чудно хапване, без да се налага да ставате рано.
Можете да ги поднесете със заквасена сметана, както направихме ние, или пък с кисело мляко или айрян. Изборът е изцяло ваш.
Начин на приготвяне:
1. В купа натрошете сиренето. Към него прибавете яйцето, захарта, гриса, содата, солта, брашното и кората от 1 лимон.
2. От всички съставки замесете меко тесто.
3. Оформете топки и във всяка направете вдлъбнатина с палеца, за да могат да се изпържат по-лесно.
4. Пържете бухтите на умерена температура до златист загар и от двете страни.
5. Поднесете бухтите топли, гарнирани със сметана и сладко по желание.
Внимание: Съдържа яйца, сирене, брашно и заквасена сметана, които може да предизвикат алергични реакции.