брашно - 500 гр
вода - 400 мл
яйца - 3 бр.
сол - 1/2 ч.л.
олио за пържене - 150 мл
Бухти с бити белтъци да звучи като нещо сложно за изпълнение, но всъщност тази рецепта на Mate Kitchen е не само лесна, но и бърза за приготвяне. Идеална е за семейна закуска в почивен ден, а още по-хубавото е, за тях са ви нужни само три продукта – брашно, вода и яйца. Няма мляко, нито дори сода бикарбонат или бакпулвер. Бухтичките стават пухкави заради отделното разбиване на белтъците, което внася въздух в тестото.
Важен детайл, когато пържите не само тези бухти с бити белтъци, но и бухтички от подобно лепкаво и по-тежко тесто, е температурата на мазнината да е умерена, съветват кулинарите от Mate Kitchen. Ако олиото е врящо, те ще се изпържат отвън и дори може да изгорят, но отвътре ще остане сърце от сурово тесто. Ако пък е студено, бухтите ще попият много олио. За да сте сигурни, че температурата е подходяща, разчупете първата бухтичка. Щом няма сурово тесто вътре, значи всичко е наред и можете да продължите с пърженето.
Тъй като в тестото за бухти с бити белтъци няма захар, можете да ги поднесете с нещо солено – сирене, кашкавал, колбаси, или с конфитюр, мед или захар. Така можете да удовлетворите всички желания на семейството си, без да се налага да приготвяте по нещо различно за всеки.
Начин на приготвяне:
1. Разделете белтъците от жълтъците.
2. Разбийте жълтъците с водата и към сместа прибавете брашното на порции. Бийте до пълното усвояване на брашното. Трябва да се получи гъста и лепкава смес.
3. В чиста и суха купа разбийте белтъците с щипка сол до твърда пяна.
4. Прибавете разбитите белтъци към тестото, като бъркате внимателно с дървена бъркалка или шпатула.
5. Загрейте олиото в дълбок съд. С лъжица гребвайте от тестото и в мазнината оформяйте малки бухтички.
6. Пържете бухтите до червеникав загар и от двете страни. Извадете ги върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина. Поднесете ги поръсени с пудра захар и с конфитюр по желание.