Бриош

Рецепта от френските пекари

1 от общо 2 гласа
Необходими продукти
  • за маята:
  • 50 г прясно мляко (студено)
  • 8 г суха мая
  • 60 г брашно
  • за тестото:
  • 40 г захар
  • 340 г брашно + за поръсване
  • 220 г студени цели яйца (около 4 бр.)
  • 8 г сол
  • прясно мляко (при нужда)
  • 200 г краве масло (меко) + за намазване
  • за намазване:
  • 1 яйце
  • 5 г сладкарска сметана
  • 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Сипете в купата на миксера студеното мляко и сухата мая. Разбъркайте и поръсете сместа с брашното. Оставете за 15 минути, докато маята да се активира.

При непрекъснато бъркане добавете захарта, брашното, яйцата и накрая – солта. Ако сместа е суха и на бучици, добавете малко прясно мляко.

Бъркайте около 5 минути на средна скорост. С шпатула оберете тестото от стените на купата и от бъркалката. Прибавете малко брашно - около 3 щипки. Отново разбъркайте. Повторете процедурата още 1 път.

Проверете дали тестото е готово, като вземете част от него и го разтеглете като парче плат. Ако е прозрачно и много еластично, значи глутенът е активиран. Ако не е, бъркайте още няколко минути и отново проверете.

Добавете половината масло и бъркайте на ниска скорост около 2 минути. Спрете миксера, оберете с шпатула стените на купата, а после продължете да бъркате на ниска скорост още няколко минути. Когато маслото се смеси с тестото, добавете останалото масло и бъркайте още 4-5 минути.

Прехвърлете в съд, поръсете го с малко брашно и го оставете да си почива около час и половина, докато удвои обема си. След това го притиснете с юмрук, за да излязат газовете, които са се образували под въздействието на маята. Покрийте тестото, приберете го в хладилника и го оставете да си почива минимум 2 часа или за една нощ.

Намажете с масло правоъгълна форма за хляб, както и 8 малки формички за бриош. С шпатула отрежете парчета тесто от по около 50 г. Първо оформете всяка топка с две ръце, а после я поставете на набрашнена работна повърхност и с ръка въртете тестото по посока на часовниковата стрелка. Подредете топките плътно една до друга в голямата форма, а после и в малките форми. Оставете да втасат.

За сместа за намазване в малка купичка разбъркайте яйцето, сметаната и сол. С четка внимателно намажете тестото. Включете фурната без градуси и поставете формите с бриош в нея. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти