Съвсем в традициите на дореволюционна Русия, тази рецепта е премерено разточителна и изпълнена с типични за тази кухня продукти.
Необходими продукти за 6 порции:
за сьомгата:
800 г филе от сьомга с кожата
300 г червено цвекло, обелено и едро настъргано
80 г едра морска сол
100 г захар
1 ч. л. едро смлян шарен пипер
1 връзка копър, нарязан
2 с. л. водка
за блините:
2 яйца
120 г заквасена сметана
50 г брашно
½ ч. л. морска сол
¼ ч. л. сода бикарбонат
2 с. л. масло
за соса:
200 г заквасена сметана
1 ч. л. пълнозърнеста горчица
1 ч. л. каперси, нарязани
1 с. л. див или пресен лук, ситно нарязан
2 с. л. копър, ситно нарязан
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Пластмасова дъска или подходяща тавичка се обличат с прозрачно фолио. Отгоре се поставя рибата с кожата надолу. Смесват се цвеклото със солта, захарта, пипера, водката и копъра и с тях се покрива рибата. Притиска се с друга дъска или подходяща чиния или тавичка, опаковани с прозрачно фолио. Отгоре се поставя тежест. Всичко се опакова, за да не влиза въздух, и се оставя за най-малко 24 часа в хладилника под наклон, за да се стичат соковете.
2. За блините яйцата се разбиват със сметаната. Брашното се пресява и се смесва със солта и содата.
3. Разбъркват се заедно течната и сухата смес. Тиганът се сгорещява на умерен огън, намазва се с малко масло и с лъжица се сипват по 3-4 блини. Пекат се, докато горната повърхност не се покрие с дупчици. Обръщат се да се зачервят и от другата страна.
4. За соса всички продукти се разбъркват заедно.
5. Сьомгата се разопакова, отстраняват се продуктите от маринатата и се нарязва на много тънки парченца. Сервира се върху блините с лъжичка от соса и листенца копър.