8 листа точени кори
300 г сирене „Рикота“
200 г боровинки (замразени)
180 г пудра захар
120 г брашно
50 г заквасена сметана
15 мл вино „Марсала“
2 яйца
1 лимон
1 ванилия
краве масло за намазване
филирани бадеми за поръсване
Начин на приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват в купа. Прибавят се рикотата, заквасената сметана и брашното и се разбива.
Кората на лимона се настъргва в купа и се разбърква с 1 с. л. лимонов сок, виното и ванилията. Сместа се изсипва в купата при яйцата и се разбърква добре.
Две точени кори се слепват една за друга, като се мажат с разтопено масло. Разрязват се на 5–6 дебели ленти по широчина.
Върху всяка се маже от плънката, в единия край се слагат боровинки и се завиват триъгълни банички.
Мажат се с масло, поръсват се с филирани бадеми и се пекат в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 15 минути.
Прочетете още:
Млечна баница
Баница с локум
Вита баница с пресен лук
Къпана баница