Необходими продукти:
8 фини точени кори
1 зелка (1 кг)
300 г краве сирене
100 г краве масло
50 мл животинска сметана
50 мл зехтин
4 яйца
4 скилидки чесън
1 глава лук
1 връзка копър
сол на вкус
царевичен грис за поръсване
Начин на приготвяне:
Зелето се реже на кубчета, лукът – на полумесеци, а чесънът се наситнява. Задушават се в зехтина и 100 мл вода, докато намалят обема си наполовина и останат на мазнина. Запържват се леко.
Яйцата се разбиват и се смесват с наситнения копър и сметаната.
Леко охладените зеленчуци се сипват в яйчената смес. Посолява се.
Поръсва се натрошеното сирене и се разбърква добре.
Корите се мажат с разтопено масло и се подреждат една върху друга, в намазана с масло кръгла тава, като трябва да излизат извън нея.
Поръсва се грис.
Поставя се част от плънката и пак се поръсва – и така, докато се изчерпят продуктите, като се завършва с грис.
Краищата на корите се прегъват навътре и се намазват с масло.
Баницата се пече около 40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Оставя се леко да се охлади и се нарязва.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Млечна баница
Баница с локум
Вита баница с пресен лук
Къпана баница