Необходими продукти за 1 баница:
1 пакет точени кори (400 г)
за плънката:
4 патладжана (1 кг)
4 яйца
300 г сирене
100 мл прясно мляко
1 пакетче масло
2–3 с. л. олио
трохите от 2 филии стар хляб
5–6 стръка магданоз
4–5 стръка копър
2 печени чушки
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Патладжаните се обелват, осоляват се и се оставят да се отцедят от горчивия сок, а след това се режат на ситни кубчета.
2. Яйцата се разбиват с тел, прибавят се натрошеното сирене, прясното мляко, предварително запечените до златисто в сух тиган трохи хляб, накълцаните магданоз и копър и хубаво се разбърква.
3. Кубчетата патладжан се запържват в олиото за 5–6 минути, оставят се да се охладят, смесват се с яйчената плънка и се добавят нарязаните надребно чушки.
4. Маслото се разтопява и с четчица се намаслява дъното на тавата, която трябва да е с по малък размер от този на разгънатите кори за баница. С 3 листа от корите се покрива дъното и стените на тавата, намазват се с масло, покриват се с други 3 листа, отново се маже с масло и т.н. с половината от общия брой кори. След това се слага плънката, която се покрива с останалите намазани с масло кори.
5. Баницата се нарязва с остър нож на квадратни парчета и се пече до зачервяване във фурна на 180 градуса. Изважда се от фурната, напръсква се леко със студена вода и се покрива с кухненска кърпа, за да омекне.
Вижте още рецепти от "Бон Апети" в официалния профил на предаването във Vbox7 ТУК!