македонска наденица Leki - 4 бр.
бекон - 250 гр
домати - 3 бр.
картофи - 2 бр.
гъби - 6 бр.
яйца - 3 бр.
печен боб - 1 консерва
Сериозно ядене е прословутата английска закуска. Бекон, наденички, черен пудинг (английската версия на нашата кървавица), гъби, домати, хляб – всичко минало през огъня, плюс пържени яйца, печен боб и чаша силен черен чай. Откъдето и да го погледнем, количеството е много и, освен ако не сте освирепели от глад, едва ли ще успеете да изядете всичко това за добро утро.
Затова от Mate Kitchen ви предлагат да си направите английска закуска, но за обяд. Топлите месеци ни приканват да приготвяме храната си на огън и да следваме минимализма в готвенето, така че какъв по-добър начин да разнообразите съботно-неделното барбекю от тази английска класика от XIII век.
В нея задължително присъстват малки тънки наденички, но няма да сгрешите, ако ги замените с македонска наденица Leki. Превъзходна е, когато мине през огъня, а и се вписва много добре в компанията на боба, бекона, яйцата и печените домати. Може да изпечете парчетата цели или пък да ги нарежете, така че да извадите максимален вкус и аромат от тях. Вторият вариант обаче допада повече на кулинарите от Mate Kitchen.
Ако обичате черен чай по английски, направете си голяма чаша от него. Ако ли не, спокойно бихте могли да го пропуснете и да го замените с друга по-подходяща напитка. Чаша студена бира например определено ще подхожда повече на всичката тази питателна храна.
Начин на приготвяне:
1. Измийте картофите, нарежете ги на филийки и ги овкусете с мащерка, червен пипер, сол и олио.
2. На загрятото барбекю поставете измитите и разрязани на половинки домати. До тях подредете почистените от пънчетата и обелени гъби и картофите. Печете до готовност.
3. След това изпечете бекона, нарязан на парчета с дебелина около 0,5 см.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.