600 г червено цвекло
300 г моркови
200 г сирене „Халуми“ (по желание)
150 г жълти чери домати
100 г зелени маслини (без костилки)
40 мл зехтин „Екстра върджин“ (+ за намазване)
30 мл червен винен оцет
2 скилидки чесън
1 ч. л. риган
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Цвеклото и морковите се обелват и се нарязват първо на тънки ленти, а след това – на ивички. Маслините се наситняват, чесънът се стрива на паста, а чери доматите се разполовяват.
В купа се смесват цвеклото, морковите, чесънът, доматите, риганът, оцетът, зехтинът, сол, черен пипер и маслините. Гювечетата се мажат със зехтин.
По желание на дъното им се слага нарязано на кубчета сирене „Халуми“. Зеленчуците се разпределят в гювечетата, поливат се с малко зехтин и се похлупват.
Ястието се пече около 30 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
Прочетете още:
Хански гювеч
Гръцки гювеч
Постен гювеч
История и мистика на гювеча