Зеленчуков гювеч с пресни подправки

Зеленчуков гювеч с пресни подправки

5 от общо 1 гласа
70 мин.
Необходими продукти
  • патладжан - 4 броя
  • тиквички - 4 броя - 1.39 лв
  • домати - 4 броя - 3.79 лв
  • картофи големи - 4 броя - 1.83 лв
  • чесън - 4 скилидки - 0.24 лв
  • зехтин - 100 мл - 1.10 лв
  • пресен джоджен - 4-5 стръка - 0.26 лв
  • пресен босилек - 3-4 стръка - 0.39 лв
  • магданоз - 1/3 връзки - 0.39 лв
  • вода - 100 мл
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Как се прави зеленчуков гювеч? Всяка домакиня си има своя отговор на този въпрос. Някои слагат бамя, други подправят със зърна бахар, трети сгъстяват с брашно, четвърти предпочитат да е с повече домати и т.н. Всички са прави. Просто за това уж обикновено ястие има безброй рецепти. Да, понякога разликата е в един или два продукта, но пък това много променя вкуса.

Това просто е още един вариант за приготвяне на зеленчуков гювеч. Без лук и моркови, но пък с пресни подправки. Имаме джоджен, магданоз и босилек, които правят чудесен букет от аромати. Ястието е леко, доста встрани от познатия ви вкус, но определено няма да съжалявате, ако си го приготвите. Плюс е, че подготовката на продуктите отнема съвсем малко време и се готви само, което го прави подходящо за делничните дни. А каква е тайната за винаги вкусен постен гювеч – да не пестите мазнината. Ако сложите по-малко, зеленчуците се варят и стават блудкави. Когато олиото, зехтинът или каквото друго предпочитате е в достатъчно количество, вкусът става плътен и богат.

Това, което не ви казахме е, че този зеленчуков гювеч е по-вкусен, когато изстине. Ние си го хапнахме с мек хляб и няколко скилидки чесън. Великолепен е така!

Добър апетит!

  1.  Измийте и почистете зеленчуците и ги нарежете на големи парчета.
  2.  Сложете зеленчуците разбъркани в дълбока тава с диаметър 34 или 36 см.
  3.  Смесете чесъна със зехтин в блендер и изсипете върху зеленчуците. Поръсете със сол, пипер и нарязаните пресни подправки.
  4.  Разбъркайте, налейте водата, покрийте тавата с фолио и сложете гювеча да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна.
  5.  След 30 минути махнете фолиото и върнете ястието да се допече за още 15-20 минути. Поднесете го охладено.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

12 дни до магията
12 дни до магията 12 дни до магията
Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти